Als u aan Argentinië denkt, denkt u dan ook aan de tango, voetbal, steak en rode wijn? Wij wel! Zo temperamentvol als de inwoners van dit prachtige Zuid-Amerikaanse land, zo temperamentvol is Argentijnse rode wijn.

Wijn uit de bergen

Met meer dan 200.000 hectare aan wijngaarden is Argentinië het grootste wijnland in Zuid-Amerika. De meeste wijnstokken groeien aan de voet van het Andesgebergte. Aan irrigatiewater geen gebrek, het smeltwater uit de bergen voorziet de druiven van water. Het klimaat is er ideaal, droog en zonnig, waardoor de druiven genoeg tijd hebben om sappige aroma’s te ontwikkelen.

Malbec, Malbec, Malbec

Het is de Malbec-druif die het beeld van de Argentijnse wijnbouw bepaalt. Deze van oorsprong Franse druif heeft er stevig voet aan de grond gekregen, niet in de laatste plaats doordat de druif uitstekend gedijt in het Zuid-Amerikaanse bergklimaat. Zo goed zelfs, dat hij de ‘nationale’ Argentijnse druif wordt genoemd; 75% van de Malbecs die wereldwijd gedronken wordt, komen van Argentijnse bodem. Deze Malbecs zijn karaktervolle wijnen met volrijp, fluweelzacht rood fruit, chocolade en, indien gerijpt in eiken vaten, hinten van vanille en rokerigheid. De wijnmakers maken van Malbec zowel soepele en ronde (elegant, licht kruidig en zoet) als krachtige en volle (met patserige tannines, warme houttonen en pit) rode wijnen. Overigens wordt er natuurlijk niet alleen Malbec verbouwd in Argentinië. Er wordt ook wijn gemaakt van de Spaanse Tempranillo-druif en klassieke rassen als Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah. Maar toch, wilt u een typische Argentijnse wijn bestellen? Kies dan een Malbec.

Van de barbecue

Argentinië en vlees gaan hand in hand. Hoewel er natuurlijk ook veel groenten en deeghapjes gegeten worden, klopt het dat Argentijnen graag vlees eten. Het zijn zelfs de grootste vleeseters ter wereld! En daar drinken ze het liefst een krachtige wijn bij. Die zijn niet voor niets favoriet bij een goede malse ribeye of entrecote met een fijn randje vet, want deze vleesgerechten hebben een stevige wijn nodig. Een elegante fruitige wijn zou niet kunnen opboksen tegen de uitgesproken smaken van het vlees. Een stoere krachtige rode wijn versterkt daarentegen de kruidige en rokerige smaken. En andersom benadrukt het vlees het fluwelige, rode fruit in de wijn. Dus, wilt u op zijn Argentijns genieten? Ontvlam de barbecue, grill een steak, pof aardappelen en drink een glas krachtige Malbec uit Mendoza. Sluit af met het typische Argentijnse dessert dulce de leche. Het uitzicht op de bergen moet u er alleen nog even bij denken.