Maak je huis stijlvol met raamdecoratie

aamdecoratie is niet langer een puur functioneel item in je huis. Het is een belangrijk onderdeel van de rest van je interieur geworden. De waaier aan maten en soorten is zo uitgebreid dat je echt voor een persoonlijke stijl kan gaan. En als je goed kiest én combineert, maakt de juiste raamdecoratie je huis direct een pak stijlvoller.  

Verwachtingen

Welke soort raamdecoratie je precies nodig hebt, hangt grotendeels af van je verwachtingen. Is het omwille van privacy? Ben je op zoek naar zonwering of wil je de ruimte helemaal kunnen verduisteren? In je slaapkamer zal je dus logischerwijs iets anders installeren dan in je woonkamer. En niet alleen de locatie, maar ook de grootte van je raam en hoe het opengaat zal mee je keuze bepalen. Schakel daarom een professioneel expert in, dan zit je keuze zeker goed. 

Kleur

De esthetische waarde van raamdecoratie wordt steeds belangrijker. Je kan je haast niet inbeelden in hoeveel kleuren er raamdecoratie beschikbaar is. Van felgroen tot okergeel: laat je maar gaan. Het is natuurlijk wel handig als het kleur van je raamdecoratie past bij het kleurpalet van de rest van je interieur. Donkere jaloezieën geven je woonkamer onmiddellijk een stijlvolle uitstraling. Zeker in grote ruimtes komen die donkere tinten het best tot hun recht. Bij een lichter interieur kan de raamdecoratie een echte eyecatcher worden. Wees niet bang om daar op in te spelen en eens voor een opvallender kleur te kiezen. 

Onderhoud

Sommige mensen kiezen niet snel voor jaloezieën of duorolgordijnen omdat die niet zo simpel zijn om schoon te maken. Dat is niet altijd terecht. Het is wel zo, net als bij veel meubels, dat je ze best op regelmatige basis proper maakt om te vermijden dat het achterstallige kuiswerk onhaalbaar lijkt. Een duorolgordijn kan je bijvoorbeeld gemakkelijk reinigen met een schone, zachte stofzuiger. Vermijd om de gordijnen met nat schoon te maken, want dan kunnen er kringen ontstaan. 

Bediening

Probeer het gebruiksgemak zoveel mogelijk te vergroten en kies daarom voor de juiste bediening. In de praktijk valt op dat er vooral voor manuele bediening gekozen wordt. Dat komt omdat er vaak geen mogelijkheid is om te connecteren op het elektriciteitsnetwerk. Tussen de manuele modellen heb je nog veel mogelijkheden, gaande van kettingen tot touwtjes. Het belangrijkste is in elk geval dat de touwtjes hoog genoeg hangen voor spelende kinderen (of huisdieren). Indien het je wel lukt om elektrische bediening te installeren, is dat natuurlijk nóg gemakkelijker. En een voordeel: je raamdecoratie zal langer meegaan omdat het altijd gelijkmatig en juist bediend wordt.

Share this article

Ook leuk om te lezen

Populaire categorie