Wanneer het in de winter wat kouder wordt buiten, is het altijd leuk om het binnen extra gezellig te maken. Indien je een houtkachel in huis hebt, is dit de ideale moment om er gebruik van te maken. Om er zoveel mogelijk plezier van te hebben, is het belangrijk om het juiste soort brandhout hiervoor te gebruiken. Daarnaast zijn er ook bepaalde houtsoorten die je beter niet kan gebruiken.
Welke soorten hout zijn er?
Er zijn verschillende soorten hout die je kan gebruiken als brandhout. Om voldoende warmte te krijgen van het hout dat je gebruikt, is het belangrijk om droog hout te gebruiken. Vochtig hout geeft namelijk veel minder vlammen af en meer rook. Dit zorgt dan weer voor meer roetvorming in je schoorsteen waardoor een frequentere kuisbeurt zich opdringt. Deze problemen heb je niet met droog hout. Brandhout kopen is dus best enkel droog hout.
De meest gebruikte houtsoorten voor je kachel zijn de beuk, eik en de es. De beuk heeft onder meer een hoog warmtegevend vermogen en daarnaast droogt het ook snel. Belangrijk om te weten is dat een beuk snel rot wordt, waardoor het zijn warmtegevend vermogen snel verliest.
Ook een eik is ideaal om te gebruiken als brandhout. Het nadeel is wel dat het meer dan twee jaar moet worden bewaard voor je het kan gebruiken in je houtkachel. Wanneer je die ruimte hebt, is dit geen probleem. De es is goed brandhout, maar is eerder aan de zeldzame kant. Je zal dit dus in kleinere hoeveelheden terugvinden dan eikenhout. Een voordeel van het hout van een es is dat het ook kan gebruikt worden wanneer het nog licht vochtig is. Bij brandhout kopen heb je dus heel wat verschillende mogelijkheden.
Hout dat een chemische behandeling heeft gekregen, is niet geschikt als brandhout. Het hout bevat giftige gassen die vrijkomen wanneer het wordt opgestookt.
Vervang brandhout door houtbriketten
Een houtkachel is heel gezellig, maar je moet natuurlijk ook altijd wel hout voorradig hebben. Gelukkig zijn er ook alternatieven. Houtbriketten is onbehandeld hout dat bestaat uit samengeperste houtsnippers. In tegenstelling tot gewoon hout hebben deze houtbriketten ook een hoger vochtgehalte. Hierdoor hebben ze een hoger rendement en blijven ze langer nagloeien wanneer ze zijn opgebrand.
Een voordeel van houtbriketten is dat er geen bindmiddel wordt gebruikt tijdens de productie of samenpersing. Hierdoor zijn ze erg zuiver en laten ze niet veel assen achter in je kachel. Je hebt nadien dus niet veel opkuiswerk.