Zo onderhoud je een natuurlijke tuin

We zijn deze dagen niet uit onze tuin weg te slaan. Niet alleen omdat het de ideale plaats is om heerlijk te ontspannen. Het is ook dé tijd van het jaar om de groene vingers boven te halen en de tuin piekfijn in orde te maken. Die tuin is al lang niet meer gewoon het grote groene gazon. Tegenwoordig mag het allemaal wat natuurlijker. Met deze tips creëer en onderhoud je een natuurlijke tuin. 

Laat het gras maar groeien

Gemillimeterd gras is niet echt meer van deze tijd. Daarnaast is het helemaal niet goed voor de biodiversiteit. Er zit heel wat leven in gras dat je wat langer laat groeien, zo leerden we uit acties als MaaiMeiNiet. 

Dat betekent echter niet dat je je tuin niet moet onderhouden. Het is nog altijd belangrijk bepaalde ‘indringers’ uit je gazon te weren. Niet alleen omdat dat mooier is, maar ook omdat bepaalde gewassen de grond en grassen kunnen verstikken. En dan krijg je een ongezond gazon. 

Ga daarvoor op zoek naar een zo natuurlijk mogelijke onkruidverdelger voor het gazon. Hoe minder chemische stoffen het bevat, hoe beter voor jou, je planten en de natuur! 

Creëer hoekjes

Heb je een grote tuin, dan kan je er aan de hand van slimme indeling een waar paradijs van maken. Helemaal in trek nu zijn de tuinen met verschillende ‘hoekjes’. In plaats van één grote grasvlakte doorbreek je de oppervlakte met verschillende beplanting: lange grassen, bamboe, struiken en zelfs bomen geven op die manier een eigen cachet aan de verschillende plaatsen in je tuin. 

Dit vraagt natuurlijk wel om regelmatig onderhoud. Je wil niet dat je gezellige ontbijthoekje overwoekerd wordt of dat je door de bomen de bloemen niet meer ziet. Haal daarvoor een aantal multi-inzetbare tuinmachines in huis. Heb je hagen geplant, dan is een goede haagschaar onontbeerlijk. Maar ook een bladblazer kan van pas komen als je in de herfstdagen wil genieten van een knus plekje in de tuin. 

Denk aan de beestjes

Een tuin met meer variatie aan beplanting en langer gras is sowieso al beter voor de beestjes. Je kan de natuur echter ook een extra handje helpen. Laat bijvoorbeeld een stuk gras voor wat het is en maak er een wilde bloemenveld van. Het enige wat je moet doen is je grond omwoelen, heel wat zaad strooien en wachten op de bloemenpracht. De vlinders en bijtjes krijg je er vanzelf bij! 

Tenslotte kan je ook écht zorgen voor de diertjes, door bijvoorbeeld een insectenhotel of een aantal vogelhuisjes in je tuin te plaatsen. 

Een natuurlijke tuin vraagt niet noodzakelijk meer onderhoud dan een strak gazon. Je mag het maaien al eens overslaan en je krijgt er veel meer kleur en variatie voor in de plaats. Zeker doen, dus! 

 

Share this article

Ook leuk om te lezen

Populaire categorie