Ben jij ook zo verzot op Italië? Het land van romantiek, de mediterrane zee, verse producten en niet te vergeten, overheerlijke wijnen? Laten we eerlijk zijn, er is niet veel meer nodig dan lekker eten, goed gezelschap en een excellent glas Italiaanse rode wijn voor een geslaagde avond, toch? Met een fles Italiaanse rode wijn zit je echt altijd goed. Je wil eens echt indruk maken op je gasten met een sublieme klassewijn? Prima idee! We zetten 3 gerenommeerde toppers van Italiaanse wijnen voor jou op een rij.

Barolo

De eerste van het koninklijk trio die we maar al te graag geserveerd krijgen is de Barolo. Deze rode wijn uit Italië  dankt zijn naam aan het kleine stadje Barolo in de wijnstreek Piemonte en wordt gemaakt van de Nebbiolo druif. De Barolo moet een lange rijping ondergaan om tot zijn volle recht te komen en zijn smakenpallet zo te ontwikkelen dat je bij elke slok in vervoering wordt gebracht. Smaken die doen denken aan viooltjes, leer en rood fruit. Topjaren van dit Italiaanse meesterwerk zijn 1989, 1990 en 1996. Een echte Barolo heeft de befaamde DOCG classificering. De wijn moet aan allerlei vereisten voldoen voor hij dit label toegekend krijgt. Mede door de verplichte houtrijping van wel 2 jaar krijgt de Barolo zijn typische volle smaak waar velen zo gek op zijn. De ‘Riserva’ en de ‘Riserva Speciale’ rijpen nog langer op hout voor een nog intensere smaak.

Brunello

De Brunello of voluit de Brunello di Montalcino is ook een Italiaanse hoogvlieger van topkwaliteit die enkel in Toscane wordt geproduceerd. Deze begeerde, robuuste wijn wordt vervaardigd uit de Sangiovese druif. Smaken van zwarte bessen, leer en anijs doen je dromen van zwoele Italiaanse avonden. Ook de Brunello houdt zich aan de DOCG etiketten. Hij heeft een verplichte rijping van 4 jaar. Er zijn Brunello’s die nog tientallen jaren kan bewaren nadat ze op dronk zijn. Oogstjaren van uitzonderlijke kwaliteit zijn onder andere 1997, 1995 en 2006 en de recente jaren 2015 en 2016, waarvan 2016 begin dit jaar op de markt mocht verschijnen.

Amarone

Amarone della Valpolicella mag niet ontbreken aan ons lijstje van beroemde Italiaanse rode wijnen. Wat maakt deze Italiaanse wijn speciaal? De Corvina druif en het typische rijpingsproces gekeurd door DOCG geven de Amarone zijn volle body met smaken van kersen chocolade en bruine suiker. Proefde je ooit een glas van deze topper dan ben je gegarandeerd verkocht.

Je betaalt voor kwaliteit

Zo, deze drie ‘deliziosi’ zullen jou en je gasten zonder twijfel kunnen bekoren. Moet wel even gezegd: deze wijnen hebben de beste Italiaanse zorgen genoten en hebben dus een iets hoger prijskaartje. De prijs hangt af van het productiejaar, de schaarste, het wijnhuis enzoverder. Ja je betaalt wat meer, maar de exquisiete verrassende en krachtige smakenpallet van deze voortreffelijke wijnen maakt dat helemaal goed. Saluti!