Zo geniet je het jaar rond van je terras

Nu de zomer écht begonnen is, merken we pas weer hoeveel plezier we hebben van ons balkon of ons terras. Liefst zitten we de hele dag buiten! En elk jaar opnieuw nemen we onszelf voor ook in frissere tijden volop te genieten van het buitenzijn. Om dat voornemen dan toch weer in de wind te slaan eens de temperaturen zakken, want binnen is het warmer en dus knusser. Dit jaar pak je het anders aan. Maak van je terras een extra leefruimte, die ook in de herfst- en wintermaanden optimaal benut wordt. 

Warm jezelf op

Wanneer het wat vroeger donker wordt en het kwik een tiental graden zakt, kruipen we al snel rond de kachel binnen. Begrijpelijk, want kachels in huis, dat is het toppunt van gezelligheid. 

Toch loont het om daar nog even mee te wachten. Zoek alternatieven om het buiten knusser en warmer te maken. Ga bijvoorbeeld voor een tuinloungeset in plaats van voor de klassieke tuinstoelen en -tafel. Een loungeset geeft veel meer het gevoel van een woonkamer, je zit op zachte – en dus warmere kussens – en je kan je knus in een bolletje wentelen met een dekentje en je favoriete warme drankje. Zet je loungeplekje ergens waar niet veel wind is en plaats heel wat kaarsen. Wedden dat je tot in de late herfstuurtjes nog heerlijke gesprekken voert buiten? 

Gezellig rond het vuur

In de winter zakt de temperatuur zodanig dat enkel een dekentje en een warme chocomelk niet meer volstaan om je op te warmen. Dan heb je toch echt een warmtebron nodig om het buiten even gezellig te maken als binnen. 

Door de lockdowns in de coronapandemie zijn vuurkorven en -schalen erg in trek. Ze geven instant gezelligheid aan je terras en zijn gemakkelijk om mee te werken. Toch is er een alternatief dat de tuin nog meer kan transformeren tot extra huiskamer: een ingebouwde tuinhaard. Vooral als je een (deels) overdekt terras hebt dat je wil verbouwen, is de tuinhaard zeker het overwegen waard. 

Een tuinhaard is net hetzelfde als een haard binnen, alleen is dit exemplaar speciaal ontworpen voor buiten. Met zo’n haard verwarm je een (overdekt) terras binnen de kortste keren. Het is ideaal om ook in de winter te genieten van een aperitief of laatavondborrel buiten. Het voordeel is dat je op een natuurlijke manier – met hout – verwarmt en dat je dus heel wat energiekosten bespaart. 

Langer buiten zijn is niet enkel goed voor je portemonnee, het haalt je ook even weg van de televisie en zorgt voor voor goede gesprekken. Je gezondheid vaart wel bij de extra frisse lucht – de binnenlucht in de winter is namelijk niet ideaal door het gebruik van centrale verwarming. De grootste troef? Je geniet het hele jaar door van je prachtige tuin en terras! 

Share this article

Ook leuk om te lezen

Populaire categorie