Hoe maak je zelf tuincompost?

Compost is een bodemverbeteraar en natuurlijke meststof. Groente-, fruit- en tuinafval verwerken tot hoogwaardige compost is een kosteneffectieve en duurzame manier om belangrijke voedingsstoffen aan de tuinbodem toe te voegen. Ontdek hieronder enkele handige tips om zelf tuincompost te maken.

Wat is de ideale samenstelling van compost?

De juiste samenstelling van compost is een mengeling van grof tuinafval zoals snoeisel en vochtige groente- en fruitresten. Droge bestanddelen zoals bladeren en gehakselde takken toevoegen is ook een aanrader. Vermijd het scheppen van grote hoeveelheden van hetzelfde materiaal. Zo voorkom je een gelijkmatige rotting. Hoe gevarieerder, hoe beter de kwaliteit van je compost. Houd je compost vochtig en besproei eventueel met water. Belucht je compost regelmatig. Door hem om te scheppen bevorder je de luchtcirculatie.

Vermijd materialen als gekookt voedsel, zieke planten, vlees en zuivel. Deze zaken zijn moeilijk te composteren en kunnen ongewenste geurtjes veroorzaken.

1. Tuinafval omzetten in hakselaarresten

Tuinafval gebruiken als compost is duurzaam en kostenbesparend. Maaisel en uitgebloeide planten worden als voedingsstoffen teruggeven aan de tuinbodem. Daardoor krijgt de bodem meer voeding en een betere structuur. Een professionele hakselaar is handig tuingereedschap om snoeiafval te verwerken en om tuinafval om te zetten in hakselaarresten en fijne snippers. Die kan je dan weer gebruiken voor het maken van compost. Idealiter leg je onderaan je compostvat of -bak een dikke laag van zo’n 20 centimeter grof hakselmateriaal.

Verwerk je vooral hout met de hakselaar? Dan kan je deze houtsnippers gebruiken om tuinpaden aan te leggen of als natuurlijke bodembedekker.

2. Keukenafval

Keukenafval als groenten- en fruitschillen of koffiedrab zijn een goede aanvulling op je compost. Twijfel je welke resten je allemaal tot compost kan verwerken? De regel geldt: elk organisch materiaal dat kan verrotten is composteerbaar. Koffiedrab of theezakjes, keukenrol, fruit- en groenteafval, eierschalen.

3. Grasresten

Een groot gazon vraagt om een structureel onderhoud. Wil je geen uren spenderen aan het maaien van je gazon? Gebruik dan een robotmaaier om je gras te maaien. Een goede robotmaaier is uitgerust met een mulcher die de maaideeltjes heel fijn snijdt. Die vallen vervolgens in het gras en doen hun werk als natuurlijke meststof. Je kan de grasresten eventueel bijeenharken en toevoegen aan je compost.

Voedzame tuinbodem

Door bovenstaande tips toe te passen kan je op een milieuvriendelijke wijze zelf je tuincompost maken en je tuin voorzien van een voedzame bodemverbeteraar. Bovendien is het composteren van je keukenafval een goede manier om je restafval te verkleinen.

Share this article

Ook leuk om te lezen

Populaire categorie