Tegels leggen als een pro

Tegels leggen is een kunst. Je wil dat alle tegels mooi recht staan en ook de lijnen mooi doorlopen zonder onderbreking. Daarom laten de meeste mensen dit huzarenwerk over aan professionele tegelplaatsers. Door gebruik te maken van de juiste materialen en technieken kun je echter ook als hobbyklusser of doe-het-zelver tegels plaatsen zoals een professional. Hier lees je hoe je dat doet.

Makkelijk, efficiënt en snel tegels plaatsen

De gemakkelijkste, meest efficiënte en tegelijkertijd snelste manier om tegels te plaatsen is door tegel nivellering. Tegel nivellering kan zowel door professionals als door doe-het-zelvers toegepast worden. Het systeem is eenvoudig. Je maakt gebruik van clips en spieën die ervoor zorgen dat je je tegels zowel op een vloer als tegen een muur recht en waterpas kan leggen. 

Moeilijk hanteerbare tegels

Krijg je te maken met tegels die moeilijk te hanteren zijn? Door gebruik te maken van het nivelleersysteem voor tegels kun je via het clip- en spie-systeem zelfs de moeilijk te plaatsen tegels leggen als een echte expert. Dit doe je door de clip onder je tegel te plaatsen en daarna de spie er doorheen te duwen. Vervolgens duw je ze aan met een tang. Dit systeem biedt twee voordelen. Als eerste zorgt het ervoor dat elk hoogteverschil tussen je tegels verdwijnt. Het tweede voordeel is dat je zo meteen de juiste voegbreedte verkrijgt. Ook voor grote oppervlakten is dit nivelleersysteem voor tegels uitermate geschikt.

Wandtegels plaatsen zonder problemen

Wandtegels plaatsen is altijd een uitdaging. Gelukkig bestaat ook hier een handige oplossing voor. Je kunt gebruik maken van een gemakkelijk draaisysteem waarbij je een clip onder je tegel plaatst en er vervolgens een ergonomische cap op draait. Daarna is het de bedoeling dat je even hard draait. Hierdoor verdwijnt het hoogteverschil tussen je tegels meteen. Omdat dit systeem zo goed werkt, wordt het toegepast door bijna elke professionele tegelplaatser in Europa.

Perfect vlak tegelen

Sommige tegels maken je het extra moeilijk om ze gelijk te kunnen plaatsen. Zeker kleine tegels die niet vormvast zijn of gebogen parkettegels zijn niet zo dankbaar om mee aan de slag te gaan. Een andere uitdaging is een ondergrond die niet mooi vlak ligt. Ook deze uitdagingen kun jij gemakkelijk aan! Met een nivelleersysteem dat gebruik maakt van clips en spieën kun je zelfs de moeilijkste tegels plaatsen op de meest ondankbare ondergrond. 

Belang van de eerste tegel

De eerste tegel die je legt, is de belangrijkste. De plaatsing van deze tegel bepaalt namelijk de plaatsing van alle volgende tegels. Zorg er dus zeker voor dat je je eerste tegel waterpas plaatst, zo ben je goed begonnen en heb je al half gewonnen. Door eerst de clips van het nivelleersysteem te plaatsen en je tegel dan definitief op zijn vaste plaats te leggen, zuigt de tegel zich erg goed vast aan het lijmbed. Check zeker met je waterpas of deze tegel echt perfect ligt. Zo lang deze tegel niet perfect geplaatst is, kun je niet verder tegelen.

Share this article

Ook leuk om te lezen

Populaire categorie