Hoe renoveer ik een oude woning?

Je hebt een prachtig herenhuis gekocht en bent er helemaal verliefd op. De aankoop was wellicht niet goedkoop en bovendien is de kans groot dat je nog wat klusjes te doen hebt. Een oudere woning vraagt meestal een renovatie, dus je moet je ook een renovatiebudget voorzien. Wij geven je wat tips om te renoveren.

Totaalrenovatie

Wanneer het huis in erbarmelijke staat is, moet je wellicht voor een totaalrenovatie gaan. Een cruciaal onderdeel van een totaalrenovatie: aanpassingen uitvoeren met betrekking tot energie. Oude herenhuizen zijn meestal onvoldoende geïsoleerd waardoor veel warmte verloren gaat. Ook groene energie komt er niet aan te pas, nochtans belangrijk voor het milieu. Trek je beroepskledij aan en begin met het uitbreken van de huidige ramen en isolatie. Zo kan je nieuwe ramen plaatsen, bijvoorbeeld met hoogrendementsglas, en de oude isolatie vervangen door nieuwe extra isolerende glaswol. Check je ook of het dak goed geïsoleerd is? Langs daar gaat er namelijk veel warmte verloren. Je kan ook beslissen om zonnepanelen te leggen zodat je minder afhankelijk bent van de elektriciteit op het net.

Beperkte renovatie

Zie je een totaalrenovatie niet zitten of heb je niet voldoende budget? Helemaal te begrijpen. Bekijk in het huis eens goed wat écht dringend gerenoveerd moet worden. Om zo min mogelijk warmte te verliezen en niet voor niks te verwarmen, zorg je best dat je isolatie meteen in orde is. Daarna kan je aan de slag met andere ruimtes. Vind je badkamer nog goed genoeg? Of verlang je naar een inloopdouche? Om de kosten te drukken kan je zelf al wat afbraakwerken doen. Voordat je de tegels en het bad begint uit te breken, trek wel even veiligheidsschoenen sneakers aan. Zo blijven de afbraakwerken veilig en kan je met een gerust hart de sloophamer bovenhalen. Ook de keuken is een ruimte waar we veel tijd spenderen en die we liefst zo modern mogelijk zien. Nieuwe toestellen om lekker te kunnen koken zijn bijgevolg erg belangrijk, dus de kans is reëel dat je ook een nieuwe keuken moet zetten. Door enkel de badkamer en keuken uit te breken, houd je de renovatiekosten beperkt en zijn toch al twee belangrijke kamers gemoderniseerd. De woonkamer kan je dan weer opfrissen door een nieuw laagje verf op de muren, mooie meubels en toffe decoratie. Dat maakt een wereld van verschil, zonder dat je duizenden euro’s moet uitgeven. Later kan je je focussen op andere renovatieprojecten en intussen kan je nog wat sparen.

Share this article

Ook leuk om te lezen

Populaire categorie