House flipping: tips & tricks

Je hebt er hoogstwaarschijnlijk wel al eens een aflevering van gezien: Flip this House of een andere serie waarbij huizen renoveren centraal staat. House flipper reality shows zijn – vooral in Amerika – erg populair. Het lijkt een fluitje van een cent: je koopt een huis in slechte staat voor een prikje, lapt het op en verkoopt het vervolgens voor veel geld. Maar er kruipt natuurlijk heel wat meer tijd in dan je op televisie ziet. Denk jij erover je te wagen aan house flipping? Dan hebben we voor jou alvast enkele tips & tricks voor beginners! 

Weet waar je aan begint

House flipping: gemakkelijk geld verdiend, denk je? Als je het echt goed aanpakt misschien wel, maar om een huis grondig te renoveren, heb je heel wat kennis nodig. Ben je nieuw op de huizenmarkt? Weet je niet hoe je pvc ramen en deuren kiest die goed geïsoleerd zijn? Of herken je geen houten deuren met houtworm of beschimmelde muren? Dan doe je best wat research om de staat van een huis te bepalen. Er zijn immers heel wat zaken waarmee je rekening moet houden. Als je snel te werk wil gaan en een huis of appartement spoedig wil opsmukken om het te verkopen, zoek je best ook iemand met de nodige expertise. Maar naast kennis is ook tijd een belangrijk element. Een huis renoveren, daar kruipt heel wat werk in. Reken bij je planning altijd een geruime tijd extra voor mochten de zaken niet lopen zoals je had gedacht, of liever gehoopt had, want vertragingen en renovaties gaan hand in hand. Verder heb je een startbudget nodig voor de aankoop van je eerste project. Houd er rekening mee dat dat budget een goede indicatie is voor de werken die je zal uitvoeren, maar dat de kans zeer groot is dat je dat budget ook zal overschrijden. Bij renovaties komen nu eenmaal extra (onverwachte) kosten kijken.

Start small 

Ben je nog niet echt gewend aan het house flipping-systeem? Begin dan klein, bijvoorbeeld met een rijhuis. Bekijk wat er in huis écht gerenoveerd moet worden – om zo een prijsbestek op te maken – en welke stijl je wil integreren, dat maakt het huis aantrekkelijker. Kies je voor een landelijke stijl, dan passen houten ramen en deuren uiteraard beter dan aluminium exemplaren. Denk wel even aan het budget en zoek op wat de prijs van ramen gemiddeld is, afhankelijk van de materie en de isolatiewaarde.

Toch moet je de werken starten met écht noodzakelijke renovaties zoals prima isolatie, groene energiebronnen zoals zonnepanelen of een stevig dak. Denk eraan: elke fase van house flipping heeft zijn uitdagingen en spannende momenten, maar het uitkiezen van een project is natuurlijk wel heel leuk. Kies ook een buurt waarvan je denkt dat die binnenkort hip zal worden en waar de prijzen nu nog betaalbaar zijn. Wees je ervan bewust dat je niet de enige bent die mede door de house flipping shows op de televisie de renovatiekriebels te pakken krijgt. Ligt een buitenkansje voor het grijpen? Wees er dan snel bij om er een pareltje van te maken.

Share this article

Ook leuk om te lezen

Populaire categorie