Geniet van de Franse appel peren cider Calvados

Even heerlijk nagenieten van een sterk drankje na een heerlijke maaltijd? Je hebt vele mogelijkheden zoals een whiskey of gin. Ook Calvados wordt steeds populairder. Het is nog niet zo bekend als bijvoorbeeld whiskey, maar steeds meer mensen drinken het. Wat is Calvados precies en waar smaakt het naar?

Wat is Calvados?

Calvados is een alcoholische drank die alleen in Normandië productie kent. Het is een appel- en perencider die met enkele of dubbele distillatieproces omgezet wordt naar een distillaat met een alcoholpercentage van 69% tot 72%. Na het destilleren is het tijd om de cider te laten rijpen. Met Calvados gaan drie appellaties schuil onder de noemer AOC. Een appellatie is een set van regels waar de soorten Calvados zich aan moeten houden. En iedere AOC heeft zo weer zijn eigen regels, zoals de herkomst van grondstoffen, aantal peren- en appelsoorten die gebruikt worden voor de cider, duur van het rijpproces en meer. Dit zijn regels die heel belangrijk zijn en die de producent strikt moet volgen.

Het rijpingsproces van Calvados

Met het rijpen van de Calvados ontwikkelt zich de kleur, aroma en smaak. Zo heb je bij Calvados die een langer rijpproces hebben een donkerdere kleur en een smaak die meer complex is. Je proeft dan al snel veel verschillende smaken zoals de gestoofde appel, vanille en hout plus andere prettige tinten. Het rijpingsproces bij Calvados heeft een strenge controle door een ervaren keldermeester. Die waarborgt de kwaliteit en brengt verschillende soorten samen tot een kwalitatief goede Calvados.

De verschillen soorten Calvados

Calvados bestaan niet alleen uit één soort, maar uit meerdere. Je hebt verschillende soorten, leeftijden en smaken die het assortiment rijk en divers maken. Leuk om ze eens allemaal uit te proberen. De goede bottelier heeft genoeg soorten in het assortiment en het is leuk om eens een proeverij te doen. Ook bij online webshops zijn er genoeg soorten Calvados te vinden. Bekende soorten zijn Château du Breuil die komt uit het hart van het Calvadosgebied en Toutain een klein soort Calvados die enkel appels uit eigen boomgaard gebruiken.

Hoe drink je Calvados?

Een van de belangrijkste kwesties, hoe drink je Calvados? Er zijn verschillende mogelijkheden. Zo is het heel lekker als aperitief met het serveren op ijs of in cocktails. Het is ook heel goed geschikt om mee te koken of mixen. Je kan met Calvados dan ook goed marineren of flamberen. Calvados geeft net dat ene stukje smaak mee aan je gerechten. Ideaal voor de kok dus. En Calvados past ook heel goed op een simpel bolletje Corbet. Gebruik een tulpvormig glas om alle smaken maximaal tot hun recht te laten komen. Of gebruik Calvados met een stukje pure chocolade of tijdens een kopje koffie. Genoeg mogelijkheden om deze heerlijke cider te nuttigen.

Share this article

Ook leuk om te lezen

Populaire categorie