Veel mensen zoeken vandaag de dag op wat precies palmolie is en waar het vandaan komt. Steeds vaker ziet men de term ‘palm oil’ terugkomen in zoekrezultaten van Google. Dus wat is palm olie en waar komt het eigenlijk vandaan? In deze blog zal een kort overzicht worden gegeven over de broedplaats van veel van deze palmbomen en de productie van palmolie. Aan het einde van de blog zal ook nog worden ingegaan op het feit dat deze productie op een duurzame manier kan gebeuren. 

Waar komt het vandaan?

Palmolie is een populaire plantaardige olie verfijnd uit de vrucht van de palmboom, voornamelijk het Afrikaanse Palm Euterpe Oleracea en in mindere mate de Amerikaanse Palm Melaleuca Alternifolia. Palmolie is een waardevolle grondstof over de hele wereld geworden voor cosmetische en farmaceutische producten, omdat het algemeen wordt erkend voor zowel de zorgwekkende voordelen en kosteneffectieve kwaliteiten. Palmbomen worden over de hele wereld gegroeid. Palmolieplantages kunnen vaak worden gezien als ecologisch duurzaam, aangezien de meeste bomen worden gekweekt zonder het gebruik van pesticiden of andere schadelijke chemicaliën.

Het productieprocess

Palmolie bomen duren meestal tussen vijf en zeven jaar om te rijpen. Na het bereiken van de looptijd produceren bomen olie die sterk geconcentreerd is, wat resulteert in een vrij scherpe daling van de prijs bij het eerst geëxtraheerd. De productie neemt echter het jaar op jaar toe, waardoor palmolie een van 's werelds lucratieve landbouwgrondstoffen is. Er blijft een wereldwijde vraag naar olie voor zowel etenswaren alsmede cosmetica. De productie van palmolie levert de grootste hoeveelheid olie op per hectare grond. Tot wel vijf keer zo efficiënt als zonnebloemolie. 

De geschiedenis

In 2004 begon de regering van Maleisië een reeks maatregelen te introduceren om de palmolie-benodigdheden te beschermen. Dit heeft beperkingen gezien die op de export van palmolie en andere gewassen worden geplaatst die de pulp van deze bomen gebruiken. Er werd ook een campagne gelanceerd om biologische landbouw en plantage bosbouw te bevorderen, zodat consumenten kunnen worden voorzien van milieuvriendelijke goederen. Om duurzame palmolie productie aan te moedigen, zijn boeren nodig om palmolie op een milieuvriendelijke manier uit de palmbomen te verkrijgen en ook met de restproducten aan de slag gaan. Naast de kostbare palmolie wordt er namelijk ook pulp uit de bomen gehaald wat in het normale productieprocess geen plek kent. Dit kan echter wel op een milieuvriendelijke wijze verwerkt worden. Zo kan het overtollige pulp verzonden worden naar een expert-bedrijf van derden die het in een milieuvriendelijke manier kan verwerken in een nieuw product.