Parketvloeren zijn prachtig, dat staat buiten kijf, maar er hangt een prijskaartje aan vast en bovendien vragen ze wel wat onderhoud. Ben je benieuwd naar andere opties die als twee druppels water op echte parket lijken? We zetten 3 kwalitatieve alternatieven op een rijtje!

Keramisch parket

Geen zin in schuren, waxen en impregneren? Dan is keramisch parket misschien wel iets voor jou. Hoewel het optisch het minst aansluit bij echte parket, heeft keramisch parket zeker en vast z’n voordelen: zijn hoge duurzaamheid, water bestendigheid en kleurvastheid maken van keramisch parket een interessante optie voor veranda’s of andere vochtigere ruimtes. Natuurlijk zit je met keramisch parket wel met zichtbare voegen, die het gevoel van echte parket wat in de weg staan. Daarnaast is keramisch parket moeilijker te verwijderen gezien de tegels met de ondergrond worden verankerd, geen mogelijkheid voor een tijdelijke vloer dus.

Vinyl parket

Een andere optie is vinyl parket. In tegenstelling tot keramisch parket zie je geen voegen. De vinyl tegels lopen naadloos in elkaar over door het innovatieve zwevende kliksysteem. Ook met droogtijd hoef je bij vinyl geen rekening te houden. Een vinyl vloer is makkelijk te verwijderen en zowat op elke vloer te leggen, dus ook als tijdelijke vloer kan een vinyl vloer dienst doen. Net zoals keramisch parket is een vinyl parket heel waterbestendig. Dankzij de kunstvezel maakt water bijna geen schijn van kans! Bovendien is vinyl stil: in tegenstelling tot de twee andere opties, hoor je geen lastige tikgeluiden als je erover wandelt.

Laminaat parket

Of kies je liever voor laminaat? Ook laminaat parket is makkelijk in onderhoud. Maar laminaat is gemaakt uit houtvezels (MDF), wat het tijdens de plaatsing iets moeilijker maakt om ze op maat te zagen. Laminaat is ook niet 100% watervast tot in de kern. Dringt er vocht door de beschermlaag, dan zullen de houtvezels opzwellen met als resultaat een zichtbaar reliëfverschil en het uitzetten van de planken. Je kan je wel voorstellen dat dat geen pretje is. Daarom is laminaat in tegenstelling tot vinyl vloeren en keramisch parket, iets minder geschikt voor badkamers en andere kamers waar het vochtig is.

De juiste keuze maken

Of je nu kiest voor de voordelen van vinyl tegels of je voorkeur uitgaat naar laminaat of keramisch parket, als je rekening houdt met jouw specifieke wensen, kom je gegarandeerd bij de meest geschikte optie voor jouw woning uit. Doe vooral grondige research voor je een keuze maakt. Vind je online niet alle informatie die je zoekt? Stap dan eens binnen bij een vloerspecialist of praat met vrienden of familie die onlangs een nieuwe vloer hebben gelegd en ervaring hebben met de verschillende materialen.