Met een kachel ga je een warme winter tegemoet

De gasprijzen rijzen de pan uit, en een koude winter komt eraan. Op zoek naar gezelligheid in je woonkamer en een andere bron van warmte? Denk er dan aan om in een kachel te investeren. Voor elke stijl en wensen vind je wel een uitvoering, van houtkachels, tot pellet- en inbouwhaarden.

Voordelen van een houtkachel

Niet alleen zorgt een houtkachel voor heel veel sfeer en gezelligheid op een koude winterdag, het heeft ook tal van andere voordelen. Zo is op dit moment hout een veel goedkopere brandstof dan gas of elektriciteit. Uit een simulatie van wikipower bleek dat de prijs van brandhout in juli 2022 met 41% is gestegen ten opzichte van juli 2021. Voor aardgas en mazout is dit respectievelijk 118% en 98%. Normaal gezien blijft de prijs van brandhout erg stabiel, maar door de enorme prijsstijgingen bij energie, zie je dit nu ook aan de prijs van brandhout. Toch blijft het wel de goedkoopste brandstof op de markt. Een tweede voordeel is dat een houtkachel in aankoop vaak goedkoper is dan andere types haard, zoals een inbouw- of pellethaard. Ten slotte kan een houtkachel een (kleinere) woonkamer erg snel opwarmen en blijft de warmte vaak behouden waardoor je niet een hele avond of dag hoeft te stoken.

Nadelen van een houtkachel

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan een houtkachel. De meest gekende is de uitstoot van fijnstof, waardoor de luchtkwaliteit enorm verslechtert. Deze uitstoot kan je wel verminderen door kwalitatief hout te stoken, zoals brandhout in netten, en om goed te stoken. Ook moderne houtkachels met een hoog rendement en lage uitstoot hebben een goed rookkanaal, wat weer zorgt voor een betere verbranding. Ten slotte kan je ook een stoffilter of rookfiltersysteem plaatsen. Neem hiervoor contact op met je installateur, want dit is nog niet erg gangbaar. Ten tweede kan een houtkachel ook rook veroorzaken, wat weer schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Ook hier zijn oplossingen voor: zo stook je beter niet bij windstille of mistige dagen aangezien de rook dan meer blijft hangen. Daarnaast zet je de luchttoevoer altijd helemaal open waardoor het hout goed kan verbranden en er daardoor minder schadelijke stoffen vrijkomen. In het algemeen telt dat je best een kachel koopt met een geschikt voor jouw woning zodat je steeds optimaal kan verbranden mét luchttoevoer en kwaliteitsvol hout.

Andere opties voor een kachel

Als je gezondheidsproblemen hebt zoals astma of longproblemen, is een houtkachel niet het beste voor jou. Kies in plaats daarvan voor een gaskachel of elektrische haard. Ook bio-ethanol haarden winnen enorm aan populariteit doordat bio-ethanol een milieuvriendelijke en relatief goedkope brandstof is.

Share this article

Ook leuk om te lezen

Populaire categorie