Zo maak je jouw tuin winterklaar

Nu het herfstweer is begonnen en de wintermaanden voor de deur staan zullen we niet meer zoveel gebruik maken van de tuin. Toch betekent dat niet dat je de tuin zo achter kunt laten na de laatste barbecue van een paar weken terug. Je tuin heeft ook in deze periode wat tijd en aandacht nodig om de winter goed door te komen. Je wilt natuurlijk volgend voorjaar weer lekker van de eerste zonnestralen kunnen genieten, zonder dat je eerst een hels karwei hebt aan de tuin. Daarom lees je in deze blog hoe je jouw tuin winterklaar kunt maken.

De voorbereiding

Door in de maanden oktober en november de tuin goed te onderhouden, kun je in het voorjaar weer optimaal genieten van de tuin. Die voorbereiding begint bij het bijeen harken van alle bladeren die zijn neergedaald in de tuin. Hark al het blad van het gazon zodat het gazon genoeg lucht en licht krijgt, anders krijg je bruine plekken in het gras. Het herfstblad kun je vervolgens natuurlijk in de gft-bak werpen, maar ook kun je hier jouw eigen composthoop van maken. Zelf composteren verkleint de afvalberg en levert gratis plantenvoedsel op waarmee je de tuin kunt bemesten. Plaats niet-winterharde planten binnen op een vorstvrije plek, zoals in de garage. Buitenplanten moeten soms beschermd worden met bijvoorbeeld stro en jute. Help tot slot vogeltjes aan voedsel door vetbolletjes, pindaslingers of pindakaashuisjes op te hangen.

Gras in de winter

Niet alleen mest in belangrijke voeding voor gras, door kalk te strooien kun je de vorming van mos voorkomen. Kalk zorgt ervoor dat de wortels beter belicht worden en dat de zuurtegraad van de grond afneemt. Het mos zal afsterven en dit kun je aan het begin van het jaar verwijderen met het verticuteren van het gras. Verder is een belangrijke tip om niet teveel over het gras te lopen in de winter, hierdoor kun je het gras beschadigen en groeit het niet meer.

Schutting en poort

De schutting kan een behoorlijke windvanger zijn en kan daarom toe zijn aan vervanging. Houdt er rekening mee dat je voor het vervangen van de schutting wel toestemming nodig hebt van de buren. Kies bij voorkeur voor een houten schutting met het FSC-keurmerk. Een keurmerk van het hout van de schutting is echt noodzakelijk voor goede kwaliteit, en dat is precies wat je nodig hebt. Grote kans dat jij ook de poortdeur hebt afgestemd op de schutting. Daarom is het aan te raden ook een nieuwe poortdeur te plaatsen, bij voorkeur ook hier een hardhouten poortdeur.

Share this article

Ook leuk om te lezen

Populaire categorie

Vorig artikel
Volgend artikel