Katten

In de afgelopen jaren werden er 2,6 miljoen katten als gezelschapsdier gehouden. Al deze katten leven in 36 procent van de Nederlandse huishoudens. In bijna een kwart van de huishoudens leeft één of meerdere katten. Of te wel katten zijn een populair huisdier. Over het algemeen zijn katten makkelijk te onderhouden en hebben ze minder aandacht nodig dan bijvoorbeeld een hond. Maar ook een kat heeft een gebruiksaanwijzing en kan je niet zomaar even nemen. Daarom hier wat handige tips als je een kat wilt aanschaffen.

De basis

Heb je besloten een kat te kopen? Dan is de volgende stap kiezen wat voor kat je wilt. Wil je een kat die binnen blijft of eentje die naar buiten kan? En wil je graag een kat die graag aangehaald wordt of een die zijn eigen weg gaat? Dit kan per soort erg verschillen. Wat voor kat je ook kiest, zorg altijd dat je hem aanschaft bij een vertrouwd adres. De keuze in kattenvoeding is groot. Voor elke periode in het kattenleven is er andere voeding, van kittens tot senioren. Een kat is kieskeurig, hij gaat voor kwaliteit! Voor binnenkatten is een bakje kattengras noodzakelijk, de kat kan dan beter de haarballen uitspugen. Of je een kat binnen of buiten laat is natuurlijk helemaal aan jou! Het is het beste als een kat zijn natuurlijke levensstijl zo veel mogelijk kan behouden. Dat betekent dus veel buiten spelen! Toch zitten er ook risico’s aan dit buitenleven, zoals het verkeer. Sommige mensen sluiten hun tuin af, zodat de kat er niet uit kan. Als je kat veel binnen is dan is het nodig je huis hierop aan te passen, hij heeft namelijk wel ruimte nodig om te spelen. Daarnaast heeft elke kat een schone en comfortabele rustplaats nodig.

Bijzonderheden

Net zoals elk mens dat ook wel eens heeft kan een kat ook wel eens last krijgen van stress of spanning. Als hij bijvoorbeeld naar de dierenarts moet of als er een nieuw gezinslid bij komt. Dan kan zylkene erg handig zijn! Dit kalmeert je kat en laat hem sneller wennen aan nieuwe situaties. Ook kan het soms nodig zijn om je kat te ontwormen of ontvlooien. 1 keer in de 2 maanden is voldoende bij een gezonde kat. Zorg er net zoals bij elk huisdier voor dat je je kat goed opvoedt. Wat mag wel en wat mag niet in huis. En vind je kat het eigenlijk wel fijn als je hem optilt of heb je een wat agressievere kat? Allemaal afwegingen die je moet maken als je een kat aanschaft.

Share this article

Ook leuk om te lezen

Populaire categorie