Paard in huis halen? Dit is wat je nodig hebt

Misschien droom je er al langer van: een eigen paard. Heb je de knoop doorgehakt en besluit je zelf een paard te houden? In dit artikel lees je wat je nodig hebt voor een optimale verzorging.

Goede omgeving

Alles begint bij een goede omgeving. Zoek een ruime wei waar je paard kan staan en grazen. Idealiter heb je twee of drie weiden, zodat je bepaalde delen kan afzetten en het paard eens kan wisselen van wei. De delen niet gebruikt worden kan je bemesten zodat er opnieuw lekker veel gras kan groeien. Check ook even of de grassen en beplanting oké zijn. Jacobskruid, bijvoorbeeld, is dodelijk voor een paard dus dat mag zeker niet op de wei groeien! Daarnaast is goede beschutting heel belangrijk voor paarden die de hele tijd buiten staan. Zorg voor een ruimte stal waar ze kunnen schuilen bij slecht weer. Denk je eraan om de wei af te zetten met een omheining onder stroom? De beste keuze is een houten omheining, wat meteen ook een duurzaam materiaal is. 

Eten en drinken

Een paard zal erg gelukkig zijn op een grote wei met veel gras en een ruime stal. Gras vinden paarden erg lekker, maar je kan ze ook bijvoeren met ruw- of krachtvoer of wat supplementen geven als ze bijvoorbeeld een vitaminetekort hebben. Wortels geven mag, maar niet te veel want ze zijn heel suikerrijk.

Materiaal

Om een paard goed te verzorgen heb je heel wat materiaal nodig. Er zijn drie soorten borstels die je zéker moet hebben: een harde borstel om het vuil van de vacht te verwijderen, een zachte borstel die je ook op de benen en het hoofd mag gebruiken en een manenkam. Ook een hoevenkrabber om het vuil van de hoeven te krabben is van groot belang. Hoeven zijn namelijk het belangrijkste onderdeel van een paard en moeten bijgevolg goed verzorgd worden door een hoefsmit. Laat ze regelmatig bekappen en als je paard hoefijzers heeft moeten deze regelmatig vervangen worden. Een gouden tip: laat je paard nooit te jong beslaan. Het is beter om zo lang mogelijk zonder hoefijzers te lopen om zo sterke hoeven te krijgen. Staat je paard op de wei, dan zal het – zeker in de zomer – last krijgen van vervelende vliegen. Een vliegenmasker rond de ogen en een oornetje voor je paard beschermen het tegen vliegen.

Paardrijden

Wil je je paard niet enkele bewonderen in de wei, maar er ook op rijden? Dan heb je zeker een halster, een hoofdstel (eventueel met bit), een zadeldek, een zadel en stijgbeugels nodig. Voor je eigen veiligheid draag je ook altijd een tok. Heeft je paard intensief gesport, bijvoorbeeld op een jumping? Gebruik dan een zweetdeken om het snel te laten afkoelen. Ook andere paardendekens zijn nuttig, zoals een deken tegen de vliegen of een weidedeken om het paard warm te houden op de wei tijdens koude wintermaanden. Een koudbloed, zoals een tinker, heeft dat niet meteen nodig, maar een volbloed kan dat zeker gebruiken met z’n dunne vacht.

 

Share this article

Ook leuk om te lezen

Populaire categorie