Maak van je slaapkamer een oase van rust

We brengen een derde van ons leven als slapend door. Sterker nog, de kwaliteit van onze slaap heeft een directe impact op de kwaliteit van ons leven. Je slaap is dus erg belangrijk en dat is precies de reden waarom je moet investeren in een goede, aangename en gezellige slaapkamer. Met deze tips maak je van een basis slaapkamer een oase van rust. 

Om goed te kunnen slapen, moet je ontspannen zijn en het is moeilijk om je te ontspannen in een bed dat niet comfortabel ligt of in een kamer vol rommel. Je slaapkamer zou een rustige ruimte moeten zijn, met weinig visuele en auditieve prikkels. Een kamer waar je – letterlijk – tot rust kan komen. Maar hoe creëer je nu die rust? 

Ga voor eenvoud

Een slaapkamer die volgestouwd is met prullen, posters en decoratieve items oogt erg druk. En dat is het eigenlijk ook. Hoe meer dingen er in je slaapkamer staan, hoe sneller je geprikkeld en afgeleid wordt. Het menselijk brein reageert op prikkels en door die prikkels weg te nemen, creëer je rust. 

Wil dat zeggen dat je slaapkamer een ongezellige kale ruimte moet worden? Helemaal niet! Je mag je kamer best gezellig maken. Maar een goede vuistregel is dat je slaapkamer enkel dient om te slapen. Zet er dus geen knutseltafel neer of zet deze ruimte niet vol met spullen. Een eenvoudig interieur helpt je om rustig te worden voor het slapengaan. Gebruik ook neutrale kleuren, op de muren en als decoratie. Een neutraal kleurenpalet werkt immers kalmerend.

Een comfortabele ruimte

Naast rust is ook comfort belangrijk. Hoe beter jij je voelt, hoe gemakkelijker je zal inslapen. Dus kies een mooi bedframe en dek je bed op met de zachtste lakens. Maak een bed waar je overdag stiekem al naar uitkijkt om er opnieuw in te kruipen. 

Een goede matras kopen is minstens even belangrijk als een zachte set lakens. Een matras is erg belangrijk omdat deze onze rug ondersteunt wanneer we slapen. Een hobbelige matras zonder steun maakt het moeilijker om ontspannen te slapen en kan je zelfs rugpijn bezorgen. Een matras is weliswaar een dure aankoop, maar wel eentje die echt het verschil kan maken. Informeer dus goed en kies een matras waar je je écht op kan ontspannen. 

Kleuren en geuren

Is je kamer gezellig en comfortabel, maar slaap je nog steeds niet goed? Probeer dan een keer om de kleuren en geuren aan te passen. Mensen worden rustig van de kleur blauw en ontspannen zich wanneer ze lavendel ruiken. Kleine trucjes met een groot effect! 

Share this article

Ook leuk om te lezen

Populaire categorie